By ARP

Pe Artur Silvestri l-am cunoscut prin anii ’80, încă de când lucra la revista „Luceafărul”. Eu publicam, pe atunci, tot mai rar, poezii şi eseuri, în unele periodice (Amfiteatru, Orizont, Familia, Ramuri, Tribuna, Transilvania, Hyperion ş.a.). Într-o notă din „Luceafărul” (martie 1985), sub titlul „Hyperionul gorjean”, recenza – remarcându-mă – într-un colţ de pagină publicaţia târgujiană editată de Casa Corpului Didactic din Tg.-Jiu, prin grija regretatului scriitor Nicolae Diaconu. Ne-am contactat vorbind la telefon de unele şi altele şi m-a invitat să trimit la „Luceafărul” articole. În mai 1985 eram deja în echipa de „tineri critici luceferişti”, colaborând la paginile tematice pe care dumnealui le iniţiase pe tema „Noua geografie literară”.

Conversam la telefon îndelung, sunându-mă din redacţie, iar  unele articole erau preluate urgent de către secretară tot pe această cale. L-am vizitat la redacţia „Luceafărului” (venind cu copilul la un control în Bucureşti), m-a invitat şi la dânsul, în „Căderea Bastiliei”, la etajul unei case vechi unde ocupa un spaţiu şi trăia modest, aducându-şi acolo biblioteca depusă pe nişte rafturi încheiate ce ocupau un perete întreg.

Altădată, am trecut prin piaţă să luăm flori înainte de a-l vizita pe scriitorul Paul Anghel,

la biroul său, pe b-dul Nicolae Bălcescu, la etaj, cu o vedere de curte interioară. Acolo am discutat despre mine, care tocmai scrisesem un eseu despre „Zăpezile de-acum un veac”, despre „Luceafărul” şi „Europa liberă”…Am colaborat la „Luceafărul” în perioada 1985-1989 cu materiale pentru rubricile „Viaţa cărţilor”, „Prezenţa tânărului scriitor”, „Noua geografie literară” etc.

Artur Silvestri avea un simţ exact al valorilor, ştia exact – pe baza textelor – cum gândeşte cutare publicist şi ce hram poartă! Avea cunoştinţă de tot ceea ce se întâmpla în presa culturală naţională, evaluând exact situaţiile… Poate şi pentru faptul că mă ancorasem în unele probleme curente ale vieţii literare, în urma articolului de analiză si atitudine „Mode şi modele” (sept 1986), am intrat în atenţia „Europei libere”, care mi-a „dedicat” o oră de Actualitate românească, în tandemul Monica Lovinescu – Virgil Ierunca.             Ascultam, ca orice scriitor autentic, „Europa liberă” şi realizam consecinţele maniheismului cultural din epocă, schizoida parcelare a scriitorilor în „dogmatici” şi „proletcultişti”. Când Gogu Rădulescu, buldogul politic, a publicat în „România literară” vestitul articol „Profesorii mei de limba română”, dl. Silvestri m-a sunat ca să-mi tălmăcească semnalul de atac dat  împotriva…protocroniştilor, de o anume grupare scriitoricească! Ştiind că telefoanele erau ascultate, mă mira modul liber şi franc al redactorului de la „Luceafărul”, care dovedea un curaj de bun patriot. Pot spune că în acest climat cultural mi-am format mâna de comentator  şi mi-am clarificat convingerile, opţiunile, preferinţele, fără exclusivisme de ordin ideologic sau extraliterare. În tot acest timp, Artur Silvestri a venit de mai multe ori în Oltenia, fie pentru a participa la Întâlnirile „Luceafărului” în Dolj, fie pentru a se linişti câteva zile la  mănăstirea Jitianu de lângă Craiova, date fiind bunele sale relaţii cu mitropolitul Nestor Vornicescu .Aflat odată la Tg.-Jiu, a ţinut să mă viziteze. Însă eu fiind la tratament la Techirghiol cu fiu-meu, a fost invitat de soţia mea, care mi-a povestit impresia deosebită făcută. Şi-a uitat pipa, pe care o păstrez şi acum: ceva obişnuit… Era poate singurul viciu pe care îl avea acest om, care mi-a fost un prieten sincer şi totalmente dezinteresat.

Artur Silvestri era un om plăcut, foarte mobil în gândire, făcea rapide conexiuni şi se exprima uneori cu ironii subtile.

Îmi mărturisea cu câteva zile înainte de izbucnirea revoluţiei din decembrie (în ziua respectivă m-a sunat, spunându-mi să urmăresc la telefon, la care mi-a spus: „Sunt pe aparate!”), dându-mi de înţeles că este şi dumnealui, ca atâţia alţi confraţi, în atenţia unor servicii. Mă miram că o spune, că o repetă public (la telefonul de atunci totul se ştia!), dar o făcea ca un om care nu avea secrete, ca un bun român, urând minciuna, mistificările, maşinaţiunile. Glumind, îi răspundeam că „nu e dracul atât de negru!”, la care dumnealui mi-a replicat: „Ba e negru, oho, e negru de nici nu-ţi închipui!” În perioada aceea şi eu eram urmărit de securitate, fiind chemat în câteva rânduri să lămuresc unele exprimări publice (la o întâlnire cu scriitorii sau chiar la practica agricolă cu elevii – cules de cartofi pe ogoarele patriei socialiste!).

ZENOVIE CÂRLUGEA

 

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Decembrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Articole preferate

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: