By ARP

Doamna Mariana Brăescu Silvestri şi Asociaţia Română pentru Patrimoniu au săvârşit în ziua de vineri, 10 septembrie 2010 la Biblioteca Pedagogică Naţională din Bucureşti, un eveniment cultural de excepţie: LANSAREA CĂRŢILOR scriitorului ARTUR SILVESTRI: Revolta Fondului Neconsumat. Cazul Zaharia Stancu şi Radiografia Spiritului Creol. Cazul Miron Radu Paraschivescu.

Evenimentul a avut un succes deosebit, au participat oameni din lumea artelor, din mass-media, prietenii regretatului marelui om de cultură, care a fost Artur Silvestri. Soţia scriitorului, doamna MARIANA BRĂESCU SILVESTRI a electrizat publicul prezentă la această manifestare prin discursul său excelent, aşa cum o face de fiecare dată la evenimentele organizate de Domnia Sa. De altfel, cu toţii ne aşteptam la acest lucru motiv pentru care invitaţii au ştiut să o răsplătească cu aprecieri pozitive, aşa cum veţi vedea în materialul de mai jos şi bineînţeles cu îndelungate şi bine meritate aplauze.

A vorbi despre un «titan» cum a fost marele cărturar ARTUR SILVESTRI, în câteva ore, să-i poţi cuprinde viaţa şi opera, este imposibil. Numai la o simplă privire a numărului de cărţi editate prin dragostea neţărmurită a unei soţii devotate, (care nu se deosebeşte cu nimic de celebra Penelopa, cea care a ţesut ziua şi noaptea destrăma pânza amăgirii bărbaţilor care o peţeau), orice om de bună credinţă îşi poate imagina munca înrobitoare la care s-a angajat acest truditor al condeiului măiestrit, şi câte faţete ale lumii, în care a trăit, a putut să redea precum un pictor în pânzele sale.

„Revolta Fondului necunoscut, cazul Zaharia Stancu” este un omagiu şi, în acelaşi timp, o redescoperire a unui scriitor peste care soarta neîndurătoare a istoriei contemporane şi-a aşezat patina uitării prea devreme, pe care le-a făcut în cartea sa OMUL de înaltă omenie – Artur Silvestri, prezentându-l ca pe un român patriot şi iubitor de popor. Redau numai câteva fraze edificatoare, din care se pot desprinde cu uşurinţă cele mai nobile gânduri scrise de un român pentru un frate. «Opera fundamentală porneşte, deci, din acest strat ce îl înfăţişează pe scriitor drept un stăpânilor al cuvintelor însă, deopotrivă cu aceasta, un interpret al timpului colectiv. Literatura devine, o năzuinţă către întreg şi comunică o integrală de viaţă istorică în acelaşi timp vizibilă, dar şi trainică». Continuă să ni-1 arate pe cel care se trăgea din glia de pământ a dacilor străbuni, crescut şi educat cu iubire şi dragostea de părinţii săi, (care trăiau cu nădejde în Dumnezeu, gândind că odată şi-odată…vor avea parte de un trai mai bun fiul lor); căci acest vlăstar a crescut falnic şi a rodit în câmpia Burnasului, ca un păr cu poame aurii care-i vizitat de robii brazdei dătătoare de hrană. Zaharia Stancu, fecior isteţ, frumos, harnic şi înzestrat cu un talent de excepţie, este adus în faţa ochilor noştri de un alt făuritor de slovă aleasă, grăitoare de adevăr. Artur Silvestri ni-l înfăţişează în cele mai mici detalii ale sale: caracter, îndeletnicire şi comunicarea cu semenii săi, ca să ne apară, în imaginaţia noastră, o icoană dragă pe care o privim cu admiraţie. “…întâile îndemnuri către literatură sunt, la Zaharia Stancu, de domeniu liric. Romancierul apăru la vedere abia atunci când omul devjnise; matur, arătăndu-i-se preţuire la o epocă tulbure când, din producţii, DESCULŢ şi RĂDĂCINILE SUNT AMARE, fuseseră acelea ce îi dăduseră autorului o prea repede celebritate.”

În «VOCAŢIA CĂII SINGURATIECE» de Cleopatra Lorinţiu, care a avut amabilitatea să ne prezinte ca autoare şi prietenă apropiată a lui Artur Silvestri, câteva episoade inedite din viata făuritorului «un Mecena al culturii româneşti» de frumuseţi nebănuite, pe care mintea sa prodigioasă le-a îmbrăcat în hainele cuvântului pornit din inimă şi suflet. Angajat într-o muncă de creaţie neîntreruptă, Artur Silvestri şi-a împărţit zilele şi nopţile într-o permanentă corespondenţă cu sutele de prieteni sau simpli admiratori, ori doritori de-a primi un sfat de la un înţelept (unit prin vocaţie şi simţire cu o credinţă nestrămutată in puterea Mântuitorului). Acestora le-a oferit, ca o dulce primăvară, căldura şi bunătatea cu care a fost binecuvântat de la naşterea sa: «dragostea de aproapele tău», şi n-a precupeţit niciun efort în a le fi pe plac atât celor dragi, dar şi răspunzând cu demnitate şi înaltă competenţă celor care n-au văzut cu ochi prea buni învăţăturile sale. Criticile făcute cu discernământ şi la obiect, îl situează în panoplia marilor dascăli ai contemporaneităţii, înţelept prin erudiţie şi, aceasta o putem vedea din moştenire imensă…, care va fi un bogat material din care se vor inspira generaţiile viitoare.

Sper ca în cel mai scurt timp, la o nouă lansare de carte, vom avea posibilitatea să cunoaştem din universul titanului şi alte creaţii de geniu, care-şi aşteaptă apariţia într-o ediţie completă ARTUR SILVESTRI ŞI OPERA SA sub îngrijirea distinsei scriitoare Mariana Brăescu Silvestri.

 

Marin Voican-GHIOROIU

Scriitor-compozitor

 

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Noiembrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: