By ARP

-Cuvânt la TÂRGUL DE CARTE „CARAVANA GAUDEAMUS – CARTE DE INVĂŢĂTURĂ” , 2010, Timişoara

Doamnelor şi domnilor,

Doamna Mariana Brăescu Silvestri spunea că a venit în sfârşit cu Artur Silvestri la Timişoara. Ce bine ar fi fost să fi venit Artur Silvestri la Timişoara!

Noi l-am aşteptat. Oricum, eu l-am aşteptat mult. Din păcate a venit spiritul lui, au venit cărţile lui şi în acest fel ne întâlnim cu Artur Silvestri.

Ieri, la Universitatea din Timişoara a fost un simpozion închinat unui mare cărturar Ivan Evseev, profesor la universitate care s-a sfârşit şi el tot aşa de brusc şi de neaşteptat. În cuvântul pe care l-am avut, spuneam că Vanea Evseev, care era un mare preţuitor şi cunoscător al simbolurilor tradiţiei culturale româneşti, a înţeles spiritul mare a lui Artur Silvestri şi planurile sale uluitoare pentru apărarea culturii noastre, a valorilor noastre, a patrimoniului nostru naţional şi spuneam atunci că Vanea a înţeles să facă parte din acea Românie Tainică – conceptul îi aparţine lui Artur Silvestri – pe care el, Silvestri, încerca s-o propună nu doar României ci şi scriitorilor români din toată lumea. Credea că există în România încă forţe, încă cugete care sunt în stare să nu meargă pe această trădare naţională, ce se întâmplă astăzi în România; să nu asculte de glasurile de sirenă blestemate ale celor care vor să se sfârşească neamul nostru, să se termine cu el.

L-am cunoscut pe Artur Silvestri, cum s-a spus, cu multă vreme în urmă şi m-am legat de el nu numai pentru talentul lui de critic literar care se trăgea cumva din pulpana călinesciană prin eleganţa cu care descifra simbolurile, sensurile prozelor sau ale poeziei pe care o critica, o descria critic ci şi pentru ceea ce aş zice că era spiritul lui maiorescian: bogăţia ideilor, mulţimea direcţiilor de la care pornea o seamă de acţiuni, o seamă de înfăptuiri. Aşa s-a născut aceastâ Asociaţie Română pentru Patrimoniu care a încununat cu premiile sale opera unor mari personalitâţi ale culturii române care s-au bătut pentru patrimoniul cultural naţional dar şi opera unor dascăli de ţară din diverse colţuri ale ţării, din satele, din comunele cele mai retrase care au trăit cu credinţa în ideea salvării şi dezvoltării acestui patrimoniu cultural naţional.

Sub auspiciile Asociaţiei Române pentru Patrimoniu s-a născut la un moment dat o idee la care mă simt părtaş direct: este vorba de aceste reviste electronice, cele douăzeci si două de reviste dacă numărul nu-l greşesc cumva, aşa cum spunea doamna Mariana Brăescu, reviste care au încercat, unele dintre ele precum “Luceafărul românesc”, “Neamul Românesc”, “L’etoille du Danube” sâ reînvie marile reviste din perioada interbelică pentru că, zicea la un moment dat în discuţia pe care am purtat-o noi: “E nevoie să adunăm spiritele, cugetele româneşti de pretutindeni din lume” şi la aceste reviste, realmente, colaborează marile personalităţi sau mai micile personalităţi, oricum intelectuali din toată lumea, din cele mai îndepărtate ţâri de pe mapamond. Este un câştig uluitor pentru limba română, pentru cultura română, pentru patrimoniul cultural românesc.

Avea în afară de calităţile enunţate aici, de scriitor, de istoric al civilizaţiilor, de cunoscător şi preţuitor al culturii stră-părinţilor noştri, avea zic, mai presus de orice, această uriaşă disponibilitate de a conversa cu cei din jurul lui sau cei din depărtarea lui.

N-am întâlnit un om care să aibă atâta ştiinţă, atâta căldură, atâta generozitate. Dialogurile noastre, multe dintre ele sau majoritatea au fost pe internet, prin e-mail. Sunt cu totul speciale. Dacă vor fi vreodată publicate veţi vedea cam cât de largă a fost paleta discuţiilor noastre. Eu sunt o fire, un om, care adesea cade în mizantropism şi strigă. Îşi strigă durerea faţă de ceea ce se întâmplă în jurul lui, în ţara lui, în lumea lui. El venea cu o aşa căldură şi înţelepciune şi-o frăţietate şi încerca să-mi transmită îndemnul că nu vom pieri, nu ne vom spulbera aşa cum doresc din păcate destul de mulţi.

Vedeţi, în această carte dedicată lui Miron Radu Paraschivescu, Artur Silvestri face nu doar o monografie ci discuţia unui caz, un caz special în literatura română – să-i zicem contemporană – cu extrapolări extraordinare. Ce înseamnă spiritul creol de care vorbeşte el? Spiritul creol este al celor care consideră că aici, la porţile Orientului, totul e făcut ieri, totul e făcut din grabă şi din nimic; că noi nu ne vom putea compara niciodată nici cu Franţa, nici cu Germania, nici cu Anglia, ţări cu o bogată cultură şi cu bogate tradiţii. Că, de ! Cultura ţărănească a României, a românilor nu face nici două parale.  Este această tendinţă pe care dumneavoastră o observaţi din ce în ce mai des în România contemporană. Mai ieri, alaltăieri circula pe internet un text al lui Alexandru Tocilescu, un regizor cunoscut pentru dumneavoastră, mai ales al celor care sunteţi iubitori de teatru care striga, spunea în gura mare, că s-a săturat de România, că îi e greaţă de România, că România este vinovată că lui îi merge rău, că oamenilor le merge rău s.a.m.d. Şi nu este un singur caz!

Acesta este spiritul creol despre care vorbeşte Artur Silvestri. Noi nu avem dreptul, nu putem să ne părăsim ţara că ţara nu este vinovată că au condus-o unii şi alţii şi au adus-o, au adus oamenii şi neamul în pragul acesta de disperare şi de sacrificiu.

Este interesantă această discuţie despre Miron Radu Paraschivescu care a fost o figură de baladă, baladescă. Prin aceste cântece ţigăneşti, în mare parte copiate după Garcia Lorca, dar în tot aşa de mare parte încercând să aducă în poezia românească spiritul gitan nu al ţigăniei de astăzi, al acestor baştani care au ocupat Timişoara ci al ţiganilor care au creat muzică, au creat valori frumoase. Miron Radu Paraschivescu, pentru că suntem la Timişoara, să ştiţi că a fost un obişnuit al Timişoarei. Eu am apucat să-l întâlnesc aici, acum treizecişicinci de ani, patruzeci de ani, când venea la clinica profesorului Pamfil, unul dintre marii medici psihiatri şi deopotrivă poet şi trubadur, şi pe nepusă masă, numai în pijma şi desculţ, reuşea să fugă din clinică şi să-l găseşti în diverse colţuri ale Timişoarei. Altfel în poezia lui veţi găsi nişte versuri dedicate străzilor Timişoarei.

Nu vreau să monopolizez eu toate momentele de astăzi deşi inima mă îndeamnă să vă vorbesc mult şi îndelung despre acest om fascinant care a fost Artur Silvestri, despre prietenul meu Artur Silvestri.  Am spus adeseori de când s-a întâmplat această nenorocire că am avut ghinionul să am doi prieteni foarte buni: un italian, un sicilian, Rolando Certa, care a murit la Budapesta în drum spre Timişoara şi Artur Silvestri, care a murit pe neaşteptate, fără ca măcar să-mi trimită o vorbă.

Şi pentru că n-am crezut că s-a întâmplat acest lucru, am suferit ca şi când mi-ar fi murit mai mult decât un frate. Cu gândul, cu inima îl îmbrăţişez.

Pe dumneavoastră, Mariana Brăescu, vă îmbrăţişez, vă mulţumesc şi vă felicit pentru tot ceea ce faceţi ca spiritul lui Artur Silvestri să-şi găsească satisfacţia în creaţiile sale şi între noi, ceilalţi care îl iubim încă şi îl vom iubi.

ION MARIN ALMĂJAN

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Noiembrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: