By ARP

Domnule presedinte,

Stimati participanti la congres,

Doamnelor si domnilor !

La 30 noiembrie 2008, de ziua Sfantului Andrei, patronul lupilor daci, a plecat la ceruri sa se intalneasca cu stramosii sai si ai neamului, prof.dr. Artur Silvestri, unul dintre cei mai importanti promotori ai culturii romane, din ultimii zece ani, aparator al valorilor dacice, un roman luminat, cu preocupari enciclopedice, istoric al civilizatiilor si filozof al culturii, un eficient editor si intemeietor de organizatii culturale si cetatenesti, intr-un cuvant un om mare.

Potrivit primei carti consacrate regretatului Artur Silvestri, care deja s-a tiparit ,,Marturii tulburatoare”, cel pe care-l omagiem astazi a fost autorul a peste 200 studii pe teme de istorie literara romana, a scris peste 50 de carti si 2500 de articole pe teme culturale, a fost autorul a sute de cercetari de istorie literara, aparute in romaneste si alte limbi de circulatie internationala.

Artur Silvestri a fost Presedinte de onoare al Ligii Scriitorilor din Romania, Fondator al Asociatiei Scriitorilor Crestini din Romania (2005) Presedinte si membru fondator al Asociatie Romane Pentru Patrimoniu si Presedintele Uniunii Patronale Imobiliare din Romania. Dar mai presus de toate Artur Silvestri  a fost timp de trei decenii una dintre  importantele personalitati a culturii romane, a carei opera, nu ne indoim, posteritatea va sti sa o apreiceze cum se cuvine, iar din noianul de exemple care s-ar putea da vom alege contributia sa la ideile culturale de protocronism, luceferism si regionalism creator.

Ca promotor al protocronismului, fata de care a avut verticalitatea de a nu se dezice nici dupa 1989, a desfasurat studii privind ,,Literatura proto-romana”, l-a descoperit pe scriitorul Martin de Bracara (sec.VI.e.n.) a investigat opera literara, in limba greaca, a voievodului dobrogean Ioancu (sec. XIV).

A existat la Artur Silvestri o valoroasa idee definita ca ,,originism”, potrivit careia la baza raspunsului ortodox roman se afla mostenirea getica, scriitorul insusi afirmand ca ,este crestin ortodox fiindca este get”, fapt pentru care merita intreaga noastra pretuire.

Aceasta intelegere a valorilor romanesti crestine ca avand la baza spiritul getic este exprimat in cartile sale precum ,,Ganius Loci.Fabula Caii Singuratice”(2006), ,,Pentagrama”, ,,Semne si peceti.Sapte lectii despre originism” si mai ales ,,Arhetipul Calugarilor Sciti” (2005).

Mai trebuie spus aici ca in 1987, Artur Silvestri, la sugestia mitropolitului Nestor Vornicescu s-a implicat in constituirea ,,Grupului pentru istorie alternativa „, un colectiv independent de cercetarea istorie vechi a Romaniei, inclusiv a istoriei traco-geto-dacilor.

Dupa anul 2002, cand, dupa o oarecare absenta a revenit in viata publica a fost unul dintre cei mai eficienti animatori culturali, un mare promotor de proiecte culturale si sociale, puternic impregnate de un caracter spiritualist si atasat traditiei.

El a fost creatorul unui program cultural on-line care insumeaza peste 100 pagini web, dintre care 25 de publicatii periodice cotidine, saptamanale si lunare si 5 reviste literare in diverse limbi de circulatie internationala.

El a reusit astfel sa adune,  intr-o singura aghora a culturii romane,  intelectuali romani din tara si din afara granitelor, creatori de literatura, cercetatori, istorici si etnologi, etnoistorici, artisti plastici si ecologisti,pe toti ce care au avut ceva de spus si au dorit sa se exprime.

Din acest context face parte si programul numit ,,Dacologica”, care dupa precizarile fondatorului este un program de recucerirea memoriei. Recucerirea memoriei, spunea Artur Silvestri, nu ne apartine doar noua ci tuturor culturilor unde ocupatia striveste pe omul locului, il face sa uite de unde vine si ii impune convingeri care nu i se potrivesc.

Dacologica mai este si un program de ipoteze si laborator istoriografic, colaborarea la aceasta revista ramanand deschisa oricarui carturar, indiferent de locul unde s-ar afla, de domeniul exercitarii practicii si de palmaresul profesional.

Doamnelor si domnilor,

Anul trecut,la congresul al IX-lea, de la acest microfon, Artur Silvestri a rostit un amplu discurs care acum pare un adevarat testament : aidoma celtismului din occident dacologia isi poate gasi drumul sau propiu si demn; avem un imens patrimoniu istoric si cultural nepus in valoare si nebagat in seama de catre guvernantii iresponsabili;intr-o Europa a istoriei si culturii, romanii pot veni cu ceea ce au ei mai adevrat si original-filonul geto-dac.

Una dintre cele mai frumoase sintagme lansate de Artur Silvestri este aceea a existentei unei Romanii Tainice, care lucreaza tacuta la binele si viitorul neamului comparativ cu o alta Romanie, cea de la suprafata, zgomotoasa, politicianista, festivista si ineficienta.

Cel mai frumos omagiu pe care il putem aduce lui Artur Silvestri este sa ne socotim parte din Romania Tainica si sa lucram ca atare.

Fie-i odihna binecuvantata !

GHEORGHE ŞEITAN

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Octombrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: