By ARP

Dr. Artur Silvestri, autor şi editor de cărţi, iniţiator de proiecte culturale şi sociale, fervent apărător al valorilor patrimoniale, s-a mutat în veşnicie

În martie 2005, „Telegraful Român“ a fost onorat cu un premiu de excelenţă, de către „Asociaţia Română pentru Patrimoniu“, instituţie care s-a constituit la sfârşitul lui 2004, din iniţiativa unui grup de intelectuali, reprezentanţi ai clerului şi oameni de afaceri, cu scopul de a apăra şi spori valorile patrimoniale ale neamului nostru.

Tot atunci i s-a asociat „Telegrafului Român“ şi titlul, nu mai puţin onorant, de „Patriarh al Presei româneşti“, Juriul luând în considerare faptul că publicaţia sibiană tocmai împlinise 150 de ani de apariţie neîntreruptă şi că pe toată durata existenţei a rămas fidelă scopului hărăzit de ctitor, care a lost mitropolitul Andrei Şaguna.

Iniţiativa acelei duble cinstiri a „Telegrafului Român“ i-a aparţinut Dr. Artur Silvestri, personalitate cu multiple valenţe pe plan cultural, literar, istoric, social şi economic, preşedinte al amintitei asociaţii.

În 30 noiembrie 2008, pe neaşteptate, eruditul bărbat s-a mutat în veşnicie, la numai 55 de ani, vârstă la care mai avea încă foarte multe proiecte de transpus în realitate. Dar, parcă presimţind puţinătatea zilelor ce i-au fost hărăzite, a reuşit „să producă într-o lună cât alţii într-un an“, cum se exprimă unul dintre cei care l-au cunoscut şi preţuit.

Adormitul în Domnul îşi făcea un titlu de nobleţe din a se revendica drept vlăstar dintr-o familie de negustori aromâni (după mamă) şi de boieri olteni (după tată). De asemenea, nu fără o îndreptăţită satisfacţie, spunea că a fost strănepot alini Tit.Simedrea, ultimul mitropolit al Bucovinei, izgonit în 1945 de către sovietici din scaunul mitropolitan de la Cernăuţi.

Pregătirea superioară şi-a făcut-o la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filologie, ceea ce i-a permis să desfăşoare, la absolvire, o activitate didactică la Liceul din Buftea, unde a predat Limba franceză.

În 1975 devine cronicar litera la „Luceafărul“, iar din 1981, dup o specializare în istoria culturi ajunge redactor al acestei publicaţii. A colaborat, în calitate de cronicar şi la „Actualites Roumaînes“ şi „Romanian News“.

După 1984, întreprinde cercetări, împreună cu mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei în domeniul „Literaturii protoromâne“. Va căuta ulterior să atragă şi alţi cercetători în acest cerc al investigării culturii române, din epoca etnogenezei românilor.

Îndată însă după 1989 a urmat o perioadă convulsivă, de contestări, reproşuri, etichetări de care a avut parte Artur Silestri, fapt ce l-a determinat ca începând cu 1992 să se retragă, pentru un deceniu, din viaţa publicistică.

Va reveni în 2002, ca iniţiator, aşa cum am mai spus, al unor proiecte culturale, sociale de susţinere a cercetărilor istoriografiei locale, etc Astfel, fondează editurile „Carpathia Press“, „Intermundus“, „Kogaion Editions“. Publică, în 2005, vol.I, iar în 2007 voi. II din ceea ce se voia „c carte de învăţătură“ pentru „omul român“, cu titlul „Cuvinte pentru urmaşi“, în care sunt selecţionate nu mai puţin decât 110 relatări, opinii mărturisiri ale unor personalităţi dintr-un larg evantai de specializări precum cultură, istoriografie, literatură, teologie, artă presă, filozofie lingvistică, muzicologie, estetică biblioteconomie, patrimoniu, etc în 2006 şi 2008 publică alte doua volume cu titlul: „Mărturisirea de credinţă literară. Scrisul ca religie la români“. Sunt grupate din nou 160 de personalităţi din tot atât de multe domenii ca cele pe care le-am înşirat la volumele menţionate anterior. Suni intelectuali din ţară şi străinătate români şi de alte naţionalităţi.

Evident că opera literară a lui Artur Silvestri nu se limitează doar la aceste volume. Se mai adaugă încă alte câteva zeci de titluri, cu un foarte larg spectru tematic. Unele dintre scrierile sale au fost traduse şi în limbi străine. Să mai spunem şi aceea că a I dovedit o adevărată vocaţie în a întemeia asociaţii, a crea fonduri şi colecţii de documente cu caracter istoric-literar.

Dat fiind faptul că publicăm acest material comemorativ într-un periodic al Mitropoliei Ardealului, socotim de datoria noastră să evidenţiem schimbul de scrisori şi dialogul pe plan spiritual-literar dintre Artur Silvestri şi mitropolitul Antonie Plămădeală. Un titlu de carte ca acesta: Modelul omului mare – zece „Convorbiri de amurg“ cu Antonie Plămădeală, urmate de „Douăzeci şi opt de scrisori de altădată”. Modelul şi memoria – Mitropolitul Antonie Plămădeală în efigie (ediţia a Ii-a), este mai mult decât sugestiv. Dar, Artur Silvestri a fost în egală măsură un apropiat şi al mitropolitului Nestor Vornicescu, ca şi al patriarhului Teoctist.

Acum când Artur Silvestri nu mai este trupeşte printre noi, avem datoria morală de a arăta că onorata sa familie, cunoscând spiritul său de deschidere şi dialog cu oameni ai Bisericii, a recurs la un gest de mărinimie şi apropiere creştinească, expediind pe adresa Secţiei culturale a Arhiepiscopiei Sibiului, câte 40 de exemplare, din 18 titluri de carte ale lui Artur Silvestri. în totalitate, această donaţie a fost repartizată bibliotecilor instituţiilor de învăţământ teologic seminarial şi universitar, ca şi bibliotecilor celor 32 de schituri şi mănăstiri din eparhie. Iată încă un temei ca numele lui Artur Silvestri să fie pomenit la sfintele slujbe, spre odihna sufletului său şi iertare de la Părintele îndurărilor.

Dar, din unele informaţii aflate pe siturile „Asociaţiei Române pentru Patrimoniu“, aflăm că în calitate de preşedinte al acesteia, Artur Silvestri a făcut donaţii de mii de cărţi proprii şi către alte biblioteci judeţene, comunale, parohiale şi mănăstireşti.

Pr. prof. dr. DUMITRU ABRUDAN

articol preluat din Telegraful roman, nr. 5-8 / 1 si 15 februarie 2009

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Octombrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: