By ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI PUBLICAŢIA ,,VESTEA” DIN  MEHADIA (C.S.)

,, Sper să fiţi bine cu toţii pentru că nu trebuie să vă simţiţi singuri şi nici nu sunteţi!

Totul a început la sfârşitul anului 2007. Auzisem de Artur Silvestri de la scriitorul Nicolae Danciu Petniceanu, cu dânsul având o relaţie stransă de prietenie şi de colaborare ca redactor şef adjunct la publicaţia ,,Vestea” din Mehadia (Caraş-Severin), dumnealui fiind redactorul şef al acestei publicaţii locale. Îmi vorbise de existenţa unei colaborări mai vechi cu Artur Silvestri, încă din vremea când Domnia Sa lucra ca redactor la ,,Luceafărul”, şi mai apoi reluată odată cu înfiinţarea A.R.P. Participase chiar, în octombrie 2005, la una din manifestările ocazionate de desemnarea premiilor A.R.P., la Bucureşti, primind o diplomă.

Nu-mi amintesc cu exactitate în ce imprejurare, dar acest lucru nu prezintă absolut nici o relevanţă în ceea ce doresc să spun, observasem printre lucrurile sale o carte de vizită a Prof. Dr. Artur Silvestri. Impresionantă prin titlurile academice ce reflectau o deosebită activitate universitară, doctorate la mari universităţi, precum şi binecunoscuta sa specializare în gestiune şi expertiză imobiliară, pot spune că toate acestea mi-au atras în mod deosebit atenţia. Astfel, datorită acestei cărţi de vizită, am obţinut adresa de poştă electronică prin intermediul căreia în curând aveam să iniţiez o incredibilă relaţie virtuală cu Domnul Artur Silvestri.

Odată stârnit interesul, cel mai probabil, la inceput, datorat celor ce auzisem de la domnul Petniceanu, am inceput să mă informez luând căile  binecunoscute ale Internetului. Astfel am descoperit ,,Publicaţiile A.R.P.” Descopeream pentru prima dată importanţa şi dimensiunea vastului proiect cultural-spiritual iniţiat prin intermediul acestor publicaţii on-line. Ideea unei unităţi culturale prin punerea în legatură a românilor din intreaga lume, de promovare a identităţii culturale româneşti, prin intermediul acestei minunate căi de comunicare ce o constituie Internetul, mi se părea fantastică. ,,o Românie tainică”, ,,protocronism” ,,o nouă geografie literară”, ,,localism creator”, câteva din ideile promovate prin aceste publicaţii, constituiau noţiuni ce nu avusesem cunoştinţă până atunci de existenţa lor. Cu siguranţă acestea, prin ineditul lor, mi-au creat un sporit interes.

Munceam destul de mult în acea perioadă; nefiind un  veteran al scrisului, aşa cum era domnul Petniceanu la cele 26 de cărţi scrise de domnia sa, ci un începator în munca de redactor, şi de jurnalist, astfel pentru conceperea unui articol şi redactarea lui aveam nevoie de un timp mai îndelungat şi implicit de mai multă muncă. Era şi o perioadă destul de grea prin faptul că se iviseră unele elemente detractoare ce contestau importanţa şi valoarea publicaţiei nostre, ce aveau un efect descurajant. Paradoxul era că toate criticile soseau din partea concetăţenilor noştri, cărora ne adresam în primul rând, pe când, simultan, priveam cuvinte de laudă din afară, e adevarat de la oameni mult mai obiectivi şi mai indreptăţiţi prin calităţile lor culturale şi profesionale de a face aprecieri, pe care dealtfel am şi considerat în final a fi demne de luat in seamă. Mai târziu am realizat că de fapt totul nu era decât rezultatul unor răutăţi, unor interese meschine, atitudini cum dealtfel întâlnim azi frecvent ca răspuns pentru fapta bună.

Pe fondul acestor probleme, conştientizând din informaţiile acumulate până în acel moment, dimensiunea şi complexitatea personalităţii lui Artur Silvestri (cea a valorii umane aveam să o descoper mai târziu prin contactul direct), am trimis pe adresa personală a Domniei Sale un scurt mesaj prin care făceam cunoscută existenţa publicaţiei noastre, oarecum cu intenţia de a afla, printr-un eventual răspuns, o părere ce o puteam considera cu certitudine ca fiind una de o categorică competenţă. Răspunsul nu a întârziat să apară, aşa cum aveam să mă obişnuiesc apoi cu aceleaşi răspunsuri prompte în urma oricărui mesaj ce i-l adresam. A fost o mare bucurie simplul fapt că am fost luat in seamă. Mi se făcea cunoscut totodată prin acel mesaj că revista ,,Eminescu” editată de Societatea literar-artistică ,,Sorin Titel” din Banat, patronată de domnul Petniceanu, apare şi în ediţie on-line alături de alte reviste cu statut de publicaţie asociată publicaţiilor A.R.P. În scurt timp, la finele anului 2007, în perioada sărbătorilor, un nou mesaj mă anunţa că şi publicaţia noastră a fost inclusă, prin ediţia on-line, în rândul aceloraşi publicaţii asociate:

31 Decembrie 2007, Ajunul Anului Nou
Draga Domnule Vlaicu,
Multumesc de urari. Sa stiti ca aveti din partea mea un dar de Craciun si de Anul Nou: am pus on-line revista VESTEA la pagina web
http://vestea.wordpress.com
urmand ca in urmatoarele zile sa definitivam aspectul ei folosind din materialele trimise. Aceasta- dupa ce revista EMINESCU este deja on-line si este citita de mii de oameni din toata lumea la pagina web
http://revistaeminescu.wordpress.com
As avea nevoie si de un numar de telefon al Domniei Voastre pentru a tine un contact direct in teme ce tin de aceasta editie electronica.
Urari si ganduri de bine catre toti cei ce va sunt apropiati, catre dl. Nicolae Danciu Petniceanu , un brav roman si un eminent scriitor , si pentru harnicul primar Iancu Panduru.
” La multi si buni ani !”
Silvestri

A fost o enormă bucurie; prin acest gest primeam de fapt girul aprecierii şi o certitudine în acelaşi timp a calităţii muncii nostre.  Se oferea totodată o nesteptată, şi nebanuită până atunci, perspectivă a deschiderii spre cititori din intreaga lume prin intermediul Internetului dar şi sub patronajul A.R.P. ce avea deja o pozitie bine conturată prin publicaţiile sale, în aria culturală on-line, şi o mulţime de cititori pe intreg mapamondul. Odată cu aceasta s-a produs şi amplificarea relaţiilor mele cu Artur Silvestri.

La începutul anului 2008 am primit un mesaj gen circulară din partea A.R.P.  prin care se solicitau colaboratori pentru publicaţii. Fără ezitare am răspuns pozitiv acestui mesaj. Ca urmare a ofertei mele am fost contactat personal de domnul Silvestri solicitându-mi un scurt C.V., pe care neîntârziat i l-am oferit.

DragaDomnuleVlaicu,
Am citit ceea ce mi-ai scris aseara, privitor la formatia personala , obiective etc. si sunt bine impresionat; lucrurile se prezinta asa cum banuiam si ma intareste in ideea ca vom putea avea legaturi bune si chiar o colaborare mai stransa
– acelasi raspuns prompt,  a constituit inceputul colaborarii mele in calitate de redactor de contact al publicatiilor A.R.P.

La începutul colaborării lipsa mea de experienţă a fost compensată de sprijinul nemijlocit şi încrederea acordată de Domnul Profesor, apelativ cu care aveam să mă adresez mereu în desele comunicări cu Domnia Sa pe chat în nopţile ce au urmat. Răbdarea şi condescendenţa sa faţa de mine mi-au dezvăluit un om deosebit de înţelept, rafinat şi cu nobile sentimente, ce nu le mai întâlnisem până atunci, un sensibil cunoscător al oamenilor, calităţi ce au avut darul de a mă impresiona şi marca profund. Mai târziu am aflat că decizia de a mă accepta colaborator se datora în mare parte şi recomandărilor Domnului Alexandru Nemoianu, ce mă cunoscuse iniţial prin intermediul Internetului, odată cu trimiterea periodică a fiecărei noi apariţii ale ,,Vestei”, în format pdf, prin poşta electronică şi mai apoi întâlnindu-ne la una din manifestările culturale din Ţara Almăjului. Aveam cunoştinţă, de la domnul Pavel Panduru, profesor şi publicist din Valea Almajului, un bun prieten al meu, apropiat colaborator a publicaţiei noastre şi un mai vechi colaborator al publicaţiilor ARP, de relaţia deosebitp creatp în mod exclusiv virtual între cei doi mari promotori ai culturii şi spiritualităţii româneşti. O relaţie de colaborare, şi de prietenie în acelaşi timp, bazată cel mai probabil pe afinităţi umane şi spirituale deopotrivă, ce le-am descoperit şi eu la dânşii, mai apoi, cunoscându-i.

Treptat şi încurajat mereu de atitudinea binevoitoare şi extrem de generoasă a Domnului Profesor am început să aflu tainele muncii de redactie. ,, Vei fi un foarte bun tehnoredactor” îmi spunea mereu, încurajandu-mă; această afirmaţie mai târziu mi-am dat seama că a avut un efect extraordinar asupra hotărârii şi a capacităţii mele mele de a lucra.

Munceam de multe ori până târziu în noapte. Urma o nouă zi de muncă la serviciu. Domnul Profesor mă indemna mereu să ma odihnesc atunci când întârziam mai mult: ,,Costel, nu mai sta caci e tarziu, eu sunt fiara batrana…”. Nu simţeam defel oboseala muncind alături de Domnia Sa.

Problemele cauzate de starea precară a sanătăţii sale din ultima perioadă se transmiteau şi către mine tot mai des prin întreruperea muncii mai devreme ca de obicei, înainte de miezul nopţii, şi primirea unor mesaje gen:,, …nu stau la lucru pentru ca nu am o stare buna, daca sunt intrebari…” .  Începusem să devin din ce în ce mai îngrijorat în privinţa stării sale; unul din ultimele mesaje primite prin poşta electronică suna astfel : ,,buna seara , costel sper ca esti bine… am vazut situl , ai aranjat bine …(…) la mine sunt inca probleme de sanatate si va mai dura dar sunt mai bine, nu intru in detalii… dar important e ca sunt ceva mai bine”- mesajul era transmis în data de 21.10.2008, ora 20.22.

A urmat apoi perioada intervenţiei chirurgicale şi a convalescenţei. Nu a renunţat nici în aceste momente grele la munca sa, la visul său; legătura cu noi, redactorii, era menţinută telefonic, prinSMS:    ,,Sunt.la.o.clinica.in.strainatate.pentru.un.tratament.indelungat.pentru.o.boala.grea.sper.sa.putem.continua.colaborarea.voastra.cele.incepute.daca.aveti.intrebari.comunicam.prin.sms.succes.silvestri.” 17.11.2008 ora 21.06.

Unul din momentele cele mai importante ale colaborării mele s-a produs în vara anului 2008 când am avut fericita ocazie de a-l întâlni pe Domnul Profesor la sediul A.R.P., la Bucureşti.  Ziua de 21 iulie 2008 ramâne marcată în memoria mea ca o zi încărcată de cele mai mari emoţii şi satisfactii ce le-am trait pret de patru ore alaturi de Domnia Sa, profitand de sfaturile si înţelepciunea unui Om Mare pe care Dumnezeu l-a înzestrat din plin cu harul dragostei şi al inţelepciunii. Din păcate timpul său printre noi se apropia spre sfârşit. Plecarea sa nu o anunţase nimeni în acel moment. Privind astăzi în urmă, nu o singură dată am găsit un motiv de a-mi reproşa faptul că am răpit poate prea mult din timpul său, preţios nu pentru Dânsul, ci pentru fiinţa românească căreia i s-a dăruit întrutotul. Timpul său curgea spre un final neaşteptat, spre o despărţire tristă pentru care am suferit enorm cu toţii, cei care am avut fericirea de a-l cunoaşte.  Astăzi, prin decizia Doamnei Mariana Brăescu de a continua proiectele începute de Artur Silvestri, considerând-o ca o datorie morală faţă de memoria Domnului Profesor, am acceptat continuarea colaborării în calitate de redactor la publicaţiile A.R.P. Sper ca duhul său să vegheze mereu printre noi, să putem ca prin truda noastră să obţinem izbânda pentru ca întreaga sa muncă şi sacrificiu să nu se dovedească a fi fost în zadar.

Odată cu întocmirea acestui material rememoram, citind câteva din foarte multele mesaje primite de la Domnul Silvestri, momentele placute ale colaborarii, traite atunci când era înca printre noi. Foarte ciudat mi s-a părut atunci când la citirea unuia dintre mesaje mâna mea, prin intermediul mouse-ului, a subliniat fară un scop anume urmatoarea frază ce încheia acel mesaj:

Sper sa fiti bine cu totii pentru ca nu trebuie sa va simtiti singuri si nici nu sunteti!

Cu drag, Silvestri.

CONSTANTIN VLAICU

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Decembrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Articole preferate

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: