By ARP

La o intaie vedere si doar rasfoita in trecere spre a se obtine o concluzie sumara , cartea aceasta ar putea sa se infatiseze mai degraba ca un ” jurnal de editor ” ori , mai putin chiar , in felul unei simple culegeri de ” insemnari de lectura ” ce insotesc cand si cand cartile aparute in ideea de a intari asezarea autorului in literatura ori a contribui la o receptie mai ingaduitoare . Impresia se evidentiaza si , la drept vorbind , nici nu este gresita caci tot ce am adunat aici ilustreaza un efort de editor si de ” sustinator ” fara insa a se rezuma nicidecum la atat . Caci , in povestea nasterii acestor carti , ” cuvantul de intarire ” nu constituie decat momentul anterior plecarii in lume , de unde fiinta plapanda a cartii isi va incepe destinul ei si doar presupune , fara a-l desfasura , trudnicul proces in a-i gasi semnificatie , rost si chip , pentru a reusi sa fie , iesind din proiect ori ipoteza.
Exista , deci, o soarta a cartilor , un soroc al aparitiei lor in istorie si o poveste a felului cum acestea se nasc , ” isi fac loc ” si traiesc mult -uneori vesnic – ori se destrama inainte de a fi , uneori fara sa merite esecul si fara sa fie cunoscuta vreodata ” ipoteza care a fost ” . Soarta a facut ca aceste carti sa existe si , poate, unele dintre ele , sa aiba un viitor ce nu se poate astazi intrevedea precis desi la unele se poate banui . Si spre a le aduce in fiinta – fiindca trebuia sa se nasca – s-a gasit si o straduinta oarecare , venita in aceste cazuri de la mine . De fapt, putea sa vina de la oricine are buna-voire , dorinta de a participa la o actiune colectiva care presupune si anonimat si , pana la urma , un grad de jertfelnicie , asa cum imi spunea odata eminentul povatuitor Alexandru Nemoianu . Si , pe langa acestea : o oarecare pricepere , manifestata in timp si verificata in acest fel ; sau , si mai precis , o inspiratie in a dibui conturul , in a vedea in nevazut si in a descifra misterul formei posibile din materialul nedeslusit .
Caci oricat ar fi de neobisnuita , constituirea lor s-a produs in acest mod , aratand un fel de secret al intocmirii despre care vorbesc uneori si de fiecare data cu infiorare . Cele mai multe din acestea au fost initial o materie amorfa , lipsite de intentia de a se formula vreodata in datele unei carti . Numai piesele de teatru si prozele Marianei Braescu ( scrise demult si editate recent fara nici macar o virgula adaugata ) , eseul lui Francis Dessart despre Gandhi ( opera admirabila , produsa la tinerete ) si ” Clopotele Athosului ” de Bucur Chiriac (aparute anterior intr-o editie ceva mai veche ) existau ca forma definita si erau ” carti inedite „ce reclamau ingrijirea si munca de gradinar . Altele , precum strania alcatuire ” Dora -Dor „, de Antonia Iliescu , a fost aleasa de autoare , la fel cum a procedat si Aurelia Satcau , deindata ce i-am propus sa debuteze si sa devina, astfel , ” autor de carti” si nu doar de studii . In sfarsit , in cazul lui Alexandru Nemoianu , a carui opera se insiruie ca o nesfarsita predica de misionar in vremuri grele si unde cartile sunt „intrerupere episodica ” continuata si desfasurata in chiar clipa binecuvantata cand cartea apare , nici nu a trebuit sa existe vreo participare de editor sau de”ingrijitor” ci doar o mica si inevitabila cizelura ca de bijutier . Aceasta operatiune s-a facut in cea mai mare parte a cazurilor , uneori cu un mai pronuntat efort tradus in selectie si in principiul de oranduire insotit de titluri noi , sub-titluri de texte separate si , in numeroase cazuri , in chiar ” numele cartii ” . ” Hainele „lor le-am ales si , ca un croitor , le-am taiat cu mana mea ca sa devina aspectuoase si sa contribuie la un ” portret ” demn de a fi tinut minte .
Povestea fiecarei spete ar fi pasionanta in felul ei si mai mult ca sigur ca am s-o scriu in viitor , daca mi-o da Dumnezeu zile , caci ea va arata cum lucreaza un gradinar in lumea plantelor fragile ce isi cer dreptul la viata ; un ” gradinar bun ” , care stie ca in aceasta lume esentialul este sa lasi sa infloreasca o mie de flori iar pe cele ce nu pot, nu stiu cum sa faca si nu s-au gandit , sa le ajute sa existe inlaturand lastari , buruiana rea si paraziti fara inteles . Caci , la drept vorbind , acesta este sensul ce nadajduiesc sa fie dedus din citirea sirelor ce vor urma .
Vreme indelungata am ezitat sa vorbesc despre acestea si nici nu voiam sa aud cand mi se spunea cateodata sa le adun , spre a sluji , poate , si drept exemplu si cuvant de indrumare . Ma gandisem , si cred si astazi ca nu greseam , la anonimatul faptei bune si la rostul acesteia in a crea urme si in a fi de folos. Tot ce am avut de spus , am facut si nu am spus caci ” a face ” si nu ” a vorbi despre ceea ce urmeaza sa se faca ” este porunca noastra capitala si atitudinea care , creind efect , aduce un sens vietii noastre poate intamplatoare . Dar in lumea aceasta , plina de amagitori si inselatori ce nu gasesc scop decat in mica invarteala animata de o vanitate adeseori nemasurata desi rezemata pe nimic , mai de trebuinta ar fi sa se vada ca exista si gand bun dar si infaptuire , oricat de marunta la scara universala , pentru ca astfel sa capatam nadejdea ca inca nimic nu este pierdut .

Incheiat astazi , 20 August 2007 , de ziua Sf. Prooroc Samuil si a Sf. Mucenici Sever si Iliodor

Artur Silvestri

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Noiembrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: