By ARP

PORNIND DE LA „MEMORIA CA UN CONCERT BAROC”,
CÂTEVA GÂNDURI PERSONALE


Am vrut să vă scriu aceste cuvinte, azi, când împlinesc un număr îngrijorător de mare de ani, care, tot adunându se, m au împins din statutul de profesor universitar la acela de pensionar şi de profesor consultant (de la un statut la altul); precum şi din altele care sunt condiţionate de vârstă. Dar, mă bucur că mai am „un cer sufletesc”, de unde nimic nu mă poate elimina şi presimt a fi încă departe momentul „neputinţei„.

Ultimele mele trei cărţi, publicate în ultimii trei ani (la ed. All Beck) sunt un tratat de Drept civil şi două monografii. Împreună cu o serie de studii au materializat efortul meu de a mi recupera locul pe care cred că îl merit în literatura juridică de specialitate. În acest „peisaj” al vieţii mele au venit scrisorile primite de la dl. Artur Silvestri care m au surprins, m au încântat la gândul că o asemenea personalitate îşi aduce aminte de mine, dar m  au şi nedumerit.

A venit însă, puţin mai târziu, cartea dânsului, „Memoria ca un concert baroc”, care m a tulburat adânc, mult mai profund decât te poate răscoli o carte, în mod firesc. Au fost sfărâmate lespezi ale uitării care acopereau efortu ri trecute prin care doream să confer un oarecare sens existenţei mele. O trezire dureroasă dintr o uitare care aducea a resemnare sau chiar a trădare. Da, e adevărat, uitarea poate deveni „un cavaler al Apocalipsei”.

În cazul meu, „Vrăjitorul care dezgroapă comorile trecutului, care m  a dus la şantierul arheologic de la Sarmizegetusa şi m  a transformat în „obişnuit” al Muzeului din Cluj (pe atunci eram asistent) a fost Hadrian Daicoviciu. Când, la Braşov fiind, mi am format echipa „de cercetare” cu un informatician, un specialist în teoria sistemelor şi un astronom, şi am demonstrat „presimţirea” mea referitoare la cantitatea de informaţii depozitată în monumentele Sarmizegetusei şi funcţia lor calendaristică, m  a susţinut şi încurajat (deşi oarecum tributar prezumţiei că numai arheologii sunt legitimaţi să se pronunţe despre trecutul nostru îndepărtat). La apariţia cărţii noastre în editu ra Academiei (în 1980) însoţită de aderarea la teza noastră a multor reputaţi arheologi, din păcate, el nu mai era în viaţă. Dar, după unele comunicări la reuniunile Academiei şi la unele congrese internaţionale, am lăsat subiectul în „nelucrare„. (Spre satisfacţia „unora„). Urma să scriu o carte mai pe înţelesul larg al cititorilor, explicând formulele matematice folosite în cercetare. Urma… Iar acum mă întreb: oare cât de mare este vinovăţia mea şi cum o pot „răscumpăra„?

Apoi, singur, după cinci ani de efort documentar, am scris cartea „Comuna lui Traian şi Decebal , care a fost tradusă (în rezumat – 200 pag.) şi publicată (în trei ediţii) în limba italiană. Numai că, versiunea în limba română (de 500 pag.) nu a apărut nici până astăzi. Am predat cartea la editură care până azi tot aşteaptă un semnal din partea Patronului. Acum cam şase luni, acesta m a sunat la telefon intrigat că nu găsea „discul (respectiv discheta căiţii). I a fost expediată o altă dischetă şi tot aştept. Poate trebuia să o încredinţez unei alte edituri, să îmi retrag cartea şi să caut să îi dau alt rost. Nu pot renunţa la ea fiindcă mulţi ani la rând am considerat a fi „cartea vieţii mele„.

Recurs în procesul lui Horea” mi a fost scoasă de sub tipar la ed. „Albatros”, în anul 1988. Câteva exemplare au fost multiplicate în Belgia şi am reuşit să le dau unor prieteni (discreţi). Am hotărât să revăd textul (să l „netezesc”, vorba lui Ş incai) şi să l predau unei edituri.

am cunoscut şi eu pe acel om minunat, Traian Filip, am publicat (în Astra) o recenzie la „Subconştientul Veneţieşi am asistat la suita de interviuri grupate sun titlul „Muntele văzut din câmpie„. M au bucurat cele scrise despre el. L am cunoscut şi pe Deaconescu, care a predat câţiva ani la Lugoj şi pe Paul Goma, la revista Astra. Ca blăjean, fiu de profesor/preot şi nepot de canonic, am cunoscut pe monseniorul Tăutu; am fost elev al cardinalului Todea, dar, mai ales am fost martor al martiriului multor clerici din Blaj, în toamna desfiinţării forţate a Bisericii Catolice. Mă întreb cât de vinovat este martorul la o suită de crime, care tace şi nu le acuză, după ce a venit vremea să poată vorbi? La îndemnul episcopului catolic din Lugoj, am ţinut nişte prelegeri despre acest subiect, dar cartea (cu titlul provizoriu „Răstignirea ) încă nu am împlinit o.

Mai sunt şi altele pe care trebuie să le reproşez indolenţei mele. A fost o vreme când mă sprijineam într un baston sau chiar în cârje. Dar, după trei operaţii, de mai bine de patru ani sunt stăpân pe picioarele mele şi mă simt mai în formă ca acum 10 15 ani. Este un semn pe care nu l am înţeles. A trebuit să vină cartea aceasta, cu titlu ciudat, ca să mi aducă aminte, într o modalitate resimţită de mine imperativ, că am nişte obligaţii referitor la „urma ce lăsăm şi pomenire a ce o facem, cui ne simţim datori„.

Prof. dr. EMIL POENARU, 19 nov. 2004

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Noiembrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: