By ARP

Scriitoarea Clcopatra Lorinţiu propune o reconstituire a vieţii şi activităţii lui Artur Silvestri prin intermediul volumului “Vocaţia căii singuratice” apărut la Editura Carpathia. Cartea, prefaţată de Mariana Brăescu Silvestri, aduce prin intermediul poetei, personalitatea puternică a lui Artur Silvestri, conturată aşa cum  simte, trăieşte şi conturează în gânduri Cleopatra Lorinţiu. Este marcantă frumuseţea prozelor scriitorului plecat un pic să se odihnească în lumea cu stele, cartea având menirea de a apropia sufletul nostru de inima operei silvestriene. Exegeza operei maestrului sesizează nucleul felului de a fi şi de a scrie: postmodemul neetichetărilor neînregimentării şi neclasiflcării.

Eseul „Vocaţia căii singuratice” surprinde, prin ochiul subiectiv, tot ceea ce înseamnă literatură adevărată, portretul psihologic al omului apreciat de mulţi, neînţeles de alţii, prin ţinuta lui morală aparte. Un om pentru oameni, un om pentru Dumnezeu, un om care nu va fi uitat prin opera gigantă, rămânând parte integrantă din istoria literaturii.

Cleopatra Lorinţiu ne face părtaşi la contopirea operei cu divinitatea, la frumuseţea nemuririi întruchipată în versul celest, la bucuria netrecătoare, la valoarea şi complexitatea credinţei, a dăruirii altruiste pentru litera scrisă şi pentru semeni. Citind cartea, facem cunoştinţă cu un răzvrătit cu un farmec uluitor pe care, din păcate, unii îl cunoaştem doar acum: Artur Silvestri.

Creator de instituţii şi de organizaţii profesionale, preşedinte al Asociaţiei Române pentru Patrimoniu, al Asociaţiei Scriitorilor Creştini, preşedinte de onoare a Ligii Scriitorilor din România, autor a peste 200 de studii pe teme de istorie literară română, a peste 50 de cărţi şi 2500 de articole pe teme culturale, Artur Silvestri a fost, prin toată activitatea sa, un mare promotor de proiecte culturale şi sociale, puternic impregnate de un caracter spiritualist şi ataşat tradiţiei. Prin volumul Cleopatrei Lorinţiu, clipa se opreşte pentru a reda, aşa cum se cuvine, opera maestrului prin redarea acesteia de către Cleopatra Lorinţiu devine încă o dată un balsam pentru nemurire.

La rândul lui, poetul Alexandru Florin Ţene scoate, prin intermediul editurii on-line „Semănătorul”, volumul de versuri „Ziua a 7-a după Artur” în memoria scriitorului, filozofului şi promotorului cultural dispărut dintre noi, Artur Silvestri. Cei doi

gemeni, timpul şi spaţiul, se împletesc perfect într-o lume a literelor, aici, pe pământ, dincolo toate stând altfel pentru că nu se mai cunoaşte viersul şi nici “muzică celestă relativă”. Artur Silvestri apare într-o caracterizare care îl înfăţişează ca un luceafăr: „Aurul zilei îi acoperă fruntea înstelată de gânduri/ Iubire pentru neam şi lumină în cuvânt”. Continuând acelaşi registru, Ţene îl readuce pe scriitor în matca pământului, de acolo de unde îşi trage seva: „Brazda ţării în care clocoteşte sângele străbunilor/ Ţi-a deschis calea/ Spre lumina întoarcerii în bine”.

Moartea nu este văzută ca o tragedie, ci ca o parte firească a continuării vieţii: „Moartea s-a strecurat în somn/ Ai trecut pe malul celălalt/ în lumină”. De altfel, lumina însoţeşte fiecare vers scris într-un ton liric, pe alocuri exaltând a bucurie, pe alocuri cadenţând tristeţea. Legătura dintre cei doi scriitori este puternică, fapt oglindit şi de versurile închinate celui dispărut: „Vesteam minunea prieteniei noastre/ Sunt raza luminii din cuvânt”. Artur este văzut printr-o picătură de ploaie care spală orice urmă de îndoială privind nemurirea acestuia, ducându-ne cu gândul la băile de lumină care „ne transformă în mesteceni”, care îşi vor lua din nou esenţa vieţii din pământul primordial. “Zilnic sorbeai din apa lui Hristos”, spune unul dintre versurile care îl plasează pe Silvestri în rândul celor drepţi pentru care rugăciunea zilei îşi arată rodul, iar speranţa binelui devine certitudine. „Vulnerabilele stări de lună şi de soare/ Sub care alunecă fregate de idei/ Le dedic lui Artur/ Când plâng în mine cohortele de miei” este strofa care sugerează motivul înfăptuirii acestui volum pentru că Artur Silvestri a fost, pentru cultura românească, un luminator al drumului post-modern.

Convins că “Poeţii nu mor niciodată/ Ei doar îşi odihnesc zborul” poetul spune că destinul este cel care ne face să coborâm treptat în noi „pe frânghii de lumină”, adică să ne identificăm şi să reuşim să avem „eterne vorbe încolţite-n brazdă”, adică scrisul să devină operă, iar opera să încolţească spre nemurire.

MENUŢ MAXIMINIAN

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Noiembrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: