By ARP

“Mergem înainte, pentru că ceva tainic ni s-a dat de făcut. Toţi care suntem aici avem ceva de făcut. Probabil, ceva important.”

ARTUR SILVESTRI

             Numai ajungând la Ceahlău am înţeles „taina”, privilegiul puterii exemplului şi semn al participării la putere, ca însemn al perfecţiunii. Ca şi puterea centrelor energetice ale României, cum sunt muntele Ceahlău şi Mănăstirea lui Brâncoveanu de la Sâmbăta, venerată şi ea de „îngerul bătrân, adăpostit pentru totdeauna în Marea Mănăstire a Ceahlăului”.

            Dacă René Daumal a evocat acest lucru în „Muntele analog”, am putea spune, parafrazând, că, în ascensiunea Ceahlăului, muntele nostru sacru, Kogaion, Artur Silvestri a făcut o călătorie de natură spirituală. E ceva în felul Paradisului Pământesc din creştinism: „Dat-ai frumuseţii mele putere… întărit-ai muntele meu” (Psalmul 29,7- Vechiul Testament), aici la muntele-mănăstire, binecuvântat de Artur Silvestri. Altfel şi astfel am văzut acum acest loc, unde se află permanent legătura cu Sacrul. Fiindcă, nu poţi pătrunde aici fără o călăuză, cum a fost pentru noi Mariana Brăescu Silvestri şi fără cel care ne-a iniţiat în acest spaţiu, Artur Silvestri.

            Aşa mi-a apărut şi Troiţa, ca o iniţiere în spaţiul sacru. Aşezată la răscruce de drumuri, între pădurea, (ca un adevărat sanctuar, ascunzând un Templu tainic) şi drumurile ce duc spre Poiana Largului, Marea Ceahlăului – Bicaz şi staţiunea cu nume de stâncă, Durău, ea Troiţa, domină localităţile Ceahlău – Grinţieşi, în sunetele stranii, de cascadă ale Bistricioarei, în al cărei bazin superior se află o staţiune-miracol, Borsec.

            Am fost rugată să descriu aceste momente ale sfinţirii Troiţei şi să spun ceva despre Casa de vacanţă, astăzi Casa memorială Artur Silvestri, de către colegii scriitori, de peste mări şi ţări, ce n-au putut veni la acest sacru ceremonial. Ar fi multe de povestit, dar ceea ce m-a impresionat a fost nu numai slujba de sfinţire şi pomenire, ci şi faptul că ni s-au alăturat sătenii, în număr mare. Iar imaginea, pe care am s-o port cu mine mereu, este aceea a ţăranului român cu braţele pline de cărţi. Imaginaţi-vă! Bicicletele cu coşuleţele din spate, umplute de cărţi. Dar şi un tablou, ca într-o pictură, a copiilor sătenilor, îmbrăţişând, ca pe nişte icoane, cărţile scriitorului Artur Silvestri. De acolo, de sus, de unde ne-a privit, cred că a fost mulţumit cu această sfântă privelişte, cea a României Tainice, ascunsă şi în file de carte, pe care numai aşa o poţi percepe.

            Iar, într-un fel, a răspuns unei întrebări ce i-a fost pusă în tinereţe, prin anii 70, când, la Paris, l-a întâlnit pe filozoful Emil Cioran:

            „Ce faceţi voi, acolo, dormiţi pe Carpaţi?” Nu! Şi această imagine văzută de noi toţi la Ceahlău a fost poate şi un ultim răspuns, imaginat de mine: „Destinul meu, soarta mea, fapta mea culturală, se află în lumina eternităţii cărţii.”

            De acolo, din vârful Troiţei ce avea inscripţia „Nu suntem singuri”, imaginea se contopea cu creştetul Casei memoriale, care, la rândul său, se „lega” firesc cu pădurea, dar drumul continua printr-o „alee” de verdeaţă până la cer. Era o comuniune, troiţă – pădure -cer, poate cum şi-a dorit autorul acestei idei, pusă în practică de soţia sa, prin impozanta şi frumoasa troiţă cu însemne maramureşene. Am aflat că, iniţial, îşi dorise această Troiţă pentru Sfânta Mavra, „troiţa având o semnificaţie aparte, ca şi pentru poporul român”: „în fiecare zi îmi reproşez că amânăm anumite lucruri importante.” Şi acum s-a înfăptuit.

            Dar casa?! Iată ce ne-a mărturisit Mariana Brăescu Silvestri (citez din memorie): „A fost o întâmplare, că am ajuns la Ceahlău. Venise să vadă o casă, în urmă cu 15 ani… Şi ideea de a avea aici o casă de vacanţă şi de scris a fost atât de seducătoare… încât spunea, că aici e locul nostru pe pământ. Aici este şi va fi… Rămâne şi va fi aşa mereu… Casa memorială Artur Silvestri.”

            Venisem aici, târziu, spre miezul nopţii, sub biciuirile unei ploi torenţiale, ce ţinea de câteva ore. În casă veghea portretul său înconjurat de flori. Adusesem şi noi, „flori vii”, Elena Armenescu un ghiveci de crizanteme, cu mulţi boboci, iar eu, un ghiveci cu trandafiri înfloriţi. Intuiţie? Nu ştiam atunci că îi plăceau trandafirii, cărora le studia evoluţia catifelată, după cum am aflat apoi, din jurnalul-album.

            „Frumuseţea lumii cunoscute”, îngrijit şi coordonat de Mariana Brăescu Silvestri, apărut postum, de fapt, ultimele 49 de zile, descriind „zile de neuitat”.

            Afară, ploaia inundase curtea, dar parcă şi pădurea, de unde curgeau râuri, inspirând spaimă şi respect. Pădurea, sanctuarul sacru din Antichitate, acel templu ce constituia puterea zeului ce îşi are pădurea sa – era locul, lângă care se primeau omagiile şi rugăciunile oamenilor: „De-ar înceta mâine, măcar o oră, ploaia – să putem sfinţi troiţa”, spuse ca o rugăminte, soţia credincioasă, Mariana Brăescu Silvestri. Şi rugămintea i se împlini.

            A doua zi, în cea de a 30-a zi a lui mai, 2009, soarele se ivi, cedând din când în când, ispitei norilor de a-i ascunde faţa. Dar, în acea dimineaţă rece de mai (ca şi cea din noiembrie, 2008), cerul se limpezi, ca după o lacrimă… De acolo, din sferele înalte, parcă s-ar fi auzit un glas:

            „Şi sufletul meu, Îngerul bătrân, adăpostit pentru totdeauna în marea Mănăstire a Ceahlăului”, ia loc în timpul divin infinit, nemărginitul. Ca într-un alt univers, marcând veşnicia timpului.

            Numai nemuritorii se înălţau la ceruri, de pe vârful unui munte. Iar aici îşi lăsau mesajele. Să credem în mesajul ce ne-a fost transmis din universul tainic al Înţeleptului nostru, Artur Silvestri, aflat „în marea Mănăstire a Ceahlăului”.

 ELISABETA IOSIF

 _____________

Articol publicat în Agora literară, anul IV, nr. 10, martie 2011

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Noiembrie 2017
L M M M V S D
« Noi    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

_____

Temele cele mai cautate

Referinte cautate

  • Niciunul

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: