19
Iul
10

ARTUR SILVESTRI LA BOOKFEST 2010

SCRIITOAREA MARIANA BRĂESCU, SOŢIA LUI ARTUR SILVESTRI: Bună ziua. Bine aţi venit. Mă bucură că sunteţi aici, la Salonul de carte, unde lansăm ultimele apariţii editoriale ale scriitorului Artur Silvestri. Din păcate – aşa cum noi şi prieteni fiind, cei mai mulţi dintre dumneavoastră regretăm – a plecat prea devreme.

Voi spune câteva cuvinte despre cărţi şi despre ceea ce face Asociaţia Română pentru Patrimoniu pentru memoria sa. Despre Casa Memorială de la Ceahlău sigur că ştiţi, despre troiţa ridicată în faţa Casei Memoriale ştiţi de asemenea, despre troiţa ridicată în curtea părintească din Drăgăneşti-Vlaşca iarăşi aţi aflat, despre faptul că la Mănăstirea Pasărea există un monument închinat memoriei sale iar aţi aflat. În Bucureşti, la intersecţia străzilor Ciprian Porumbescu şi Cântăreţ Macarie, unde este sediul editurii şi al asociaţiei (ARP) este şi sediul fundaţiei Artur Silvestri şi de asemenea o placă memorială, dar cel mai important lucru care se face pentru Artur este publicarea cărţilor sale. Pe de-o parte recuperăm articolele şi textele care nu au apărut niciodată şi pe care le planificăm să apară în ediţii postume, iar pe de altă parte ne ocupăm de reeditarea cărţilor pe care Artur a reuşit să le publice în timpul vieţii, încercând să le oferim o formulă grafică, o formulă editorială la înălţimea calităţii textului şi autorului. Mă străduiesc şi sper ca măcar în parte să reuşesc.

___________________

PROF. DR. ANA DOBRE: Vă  mulţumesc şi eu pentru invitaţie. Eu am prima ediţie a cărţii domnului Artur Silvestri, “Radiografia spiritului creol. Cazul Miron Radu Paraschivescu ”. Doamna Mariana Brăescu m-a prezentat ca pe o persoană apropiată dumnealui şi aş începe cu o mică poveste despre întâlnirea mea cu Artur Silvestri. Ştiam de dumnealui, am fost un an profesoară în satul său natal, la Drăgăneşti-Vlaşca, îi cunosc familia şi în 2004 când m-am înscris la doctorat şi am avut ca subiect de teză pe Miron Radu Paraschivescu am aflat că dânsul a publicat o carte şi atunci mi-am dorit foarte mult să-l întâlnesc crezând că printr-o carte deţine şi documente despre scriitorul care mă interesa atunci.

Între timp am susţinut şi doctoratul, chiar săptămâna aceasta, pe 8 iunie. Sigur că l-am cuprins în bibliografie. A fost o carte pe care am citit-o cu foarte mare atenţie. Aşa s-a întâmplat să mă întâlnesc cu domnul Artur Silvestri, mai întâi la telefon şi apoi să discutăm şi să-mi spună aproape aceleaşi lucruri pe care le-a amintit şi doamna Mariana Brăescu şi anume că era frapat cât de mult intrase în uitare acest scriitor. Şi chiar a pronunţat aceeaşi sintagmă, “moartea definitivă”.

Este cred prima monografie, primul studiu dedicat scriitorului din perspectiva balcanismului literar căruia Artur Silvestri îi spune spirit creol. El analizează personalitatea lui Miron Radu Paraschivescu şi trage o concluzie şi anume că scriitorul avea aspiraţii prea mari dar era în acelaşi timp conştient de limitele personalităţii sale şi de aceea s-a realizat ca scriitor într-o notă minoră prin “Cânticele ţigăneşti”.

__________________

TEODORA MÎNDRU: Bună ziua. Sunt deosebit de mulţumită să vă pot saluta, să putem să ne mai întâlnim încă o dată în acest cadru care este firesc pentru Artur Silvestri şi mă bucur că sunteţi prezenţi. După cum ştiţi, cel puţin o parte dintre dumneavoastră, doamna Mariana Brăescu a fost prezentă la târgurile de carte din ţară, la Cluj-Napoca, la Timişoara şi la Iaşi cu aceste cărţi pe care le-a reeditat. Am citit materiale şi ecouri de la aceste evenimente editorial şi scria cineva că este un omagiu adus lui Artur Silvestri prezená cărţilor sale la aceste evenimente. Nu am impresia în acest moment că este un omagiu ci mi se pare că este un lucru firesc. Unde să fie un scriitor şi un critic de seamă? La târgul de carte unde sunt cititorii. Unde, cum să se întâlnească cu cititorii săi? Prin carte. Cum să existe în literatura şi cultura noastră? Prin carte. De aceea mi se pare că suntem într-o ordine firească cum spunea la un moment dat c-ar fi fost firesc şi de datoria urmaşilor să se facă pentru Miron Radu Paraschivescu. Cele două cărţi nu sunt scrise întâmplător şi nu întâmplător le-a ales şi doamna Brăescu să le reediteze. Ele sunt două feţe ale unei monede existenţiale în civilizaţia şi cultura românească.

Artur Silvestri, precum ştiţi, a fost un foarte profund adept al protocronismului cultural şi a definit originismul în cultura românească, adică acea capacitate a unei civilizaţii arhaice complete, de a da naştere, prin ea însăşi şi prin forţele arhaice esenţiale, la trepte de civilizaţie şi de cultură. Este cazul poporului roman, care dezvoltă cultura sa specific, autentică, nu indusă din afară. Artur Silvestri explică acest fenomen chiar într-o profesiune de credinţă literară în introducerea la volumul “Revolta Fondului Neconsumat. Cazul Zaharia Stancu”. Artur Silvestri citează aserţiunea lui George Călinescu, care scria că “noi suntem romani ca şi galo-romanii dar în acelaşi timp avem specificul nostru pentru că noi am fost prezenţi prin geţi la începutul Europei.” Şi atunci spune Artur Silvestri “suntem la începuturi în Europa originilor” şi avem o europenitate specifică. Raportându-se la această europenitate specifică, el tratează în continuare fenomenul literar şi pe aceşti doi reprezentanţi ai literaturii române în opoziţie cumva. >>>>

Anunțuri


Pentru o vizualizare mai bună, folosiţi MOZILLA FIREFOX

__________________________________________

__________________________________________

Artur Silvestri - fondator ARP

ARTUR SILVESTRI ŞI CĂRŢILE LUI - emisiune TV

__________________________________________

Despre recuperarea patrimoniului cu Mariana Brăescu - emisiune TV

__________________________________________

ATENŢIE! NOU! EMISIUNE DOCUMENTAR TV - „Asociaţia Română pentru Patrimonium - o creaţie a lui Artur Silvestri“ >>>>>

__________________________________________

ARTUR SILVESTRI în lumina eternităţii - film documentar>>>>

__________________________________________

Remember Artur Silvestri – Noi suntem România tainică>>>>

__________________________________________

CELE MAI NOI APARIŢII EDITORIALE ARTUR SILVESTRI

„Aşa cum l-am cunoscut“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Fapta_culturală“.pdf>>>>

_______________________________

Revolta fondului neconsumat>>>>.pdf

_______________________________

Radiografia spiritului creol>>>>.pdf

_______________________________

Artur Silvestri - „Apocalypsis cum figuris“.pdf>>>>

_______________________________

Artur Silvestri - „Perpetuum mobile“.pdf>>>>

_______________________________

coperta I

_________________________________

Sper din tot sufletul ca această carte să-şi împlinească menirea, să apropie cititorul de cărţile şi ideile sale. Să-l ajute să înţeleagă câte ceva din personalitatea, din „modelul Silvestri“ şi nu în ultimul rând, aşa cum spunea el însuşi, să-i înţeleagă „cerul sufletesc“.

Mariana Brăescu Silvestri

_________________________________ >>>„Artur Silvestri – Vocaţia căii singuratice“.pdf>>> _________________________________
coperta-i ____________________________ • Cartea In memoriam ARTUR SILVESTRI- mărturii tulburătoare, prima din colecţia In memoriam Artur Silvestri. Este o carte emoţionantă, pentru că ea cuprinde sentimentele, regretele şi amintirile dumneavoastră şi ale altor oameni care l-au cunoscut, apreciat, iubit... >>>> ___________________________________ >>>In memoriam ARTUR SILVESTRI - mărturii tulburătoare.pdf>>> ___________________________________ copert-final_tipar ___________________________________

• Albumul FRUMUSEŢEA LUMII CUNOSCUTE - de ARTUR SILVESTRI. Este o carte unica, ce cuprinde ultimele texte scrise de Artur Silvestri, adevărate bijuterii literare despre lumea vazută, tulburătoare prin frumuseţea sufletească şi sensibilitatea autorului lor. Albumul este ilustrat de artistul plastic Vasile Cercel.

____________________________________ >>>>Vizualizati aici ARTUR SILVESTRI: ,,Frumusetea lumii cunoscute”. pdf>>>>> ____________________________________

CĂRŢI CE VOR APĂREA ÎN CURÂND ÎN ACEEAŞI COLECŢIE

În colecţia IN MEMORIAM Artur Silvestri

• ARTUR SILVESTRI - Editorul sau grădinarul dăruit

• ARTUR SILVESTRI - Aşa cum l-am cunoscut

___________________________________

Adrese de corespondenţă:

- texte despre Artur Silvestri: mariana.braescu.silvestri@gmail.com

- alte texte pentru publicat în revistele online: publicatiile.arp@gmail.com _______________________________

CELE MAI NOI APARIŢII DESPRE ARTUR SILVESTRI

VDP decembrie 2008.qxd

„IN MEMORIAM ARTUR SILVESTRI“, supliment al revistei „VIAŢA DE PRETUTINDENI“ puteţi citi aici >>>>>

___________________________________
____________________________________

OPERA ÎNTR-UN POSIBIL ARTICOL DE DICŢIONAR >>>>

___________________

OPINII DESPRE OPERĂ >>>>

ARTUR SILVESTRI – Opera

___________________________

ARTUR SILVESTRI - Schiţă biografică >>>>

___________________________

Slujba de înmormântare a lui Artur Silvestri, Mănăstirea Pasărea, 4 decembrie 2008

Pentru a citi mesajele de condoleanţe clik aici >>>>>

_________________

PAGINI ALESE DIN OPERA SI DIN EXEGEZA DESPRE AUTOR

CARTI DE IERI SI DE AZI

_________________________ _________________________
__________________________________ " AL CINCILEA PATRIARH " ______________________________________ _______________________________________ _______________________________________ _______________________________________
Iulie 2010
L M M M V S D
« Iun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

_____

Temele cele mai cautate

REFERINTE/click pe tema preferata

· arhive necesare

· asociatii si organizatii

· biblioteca virtuala

· edituri arp

· efigii

· fapte de azi

· lecturi recomandate

· programul intermundus - pune romanii in legatura

· publicatii arp

· reviste romanesti

· scriitori de azi


%d blogeri au apreciat asta: